Wonen in Brugge

In 2000 werd Brugge erkend als werelderfgoed door UNESCO. In de middeleeuwen was de havenstad, dankzij haar gunstige ligging bij het water, een belangrijk kruispunt voor de handel. Vandaar de naam: Brugge is wellicht een afleiding van het Oudgermaanse woord ‘brugj’ dat aanlegsteiger betekent. De 15de eeuw kende de stad haar Gouden Eeuw. Het Bourgondische vorstenhuis vestigde zich er samen met een aantal bekende Vlaamse schilders zoals Van Eyck en Memling. Wanneer het vorstenhuis na de dood van de populaire Maria van Bourgondië in 1482 de stad verlaat, volgen de handelaars. Dit kenmerkte het begin van een paar lange eeuwen met oorlog. In de 19de eeuw verpauperde Brugge om vervolgens opnieuw ontdekt te worden door het toerisme. De oude panden, de romantische reien en eeuwenoude tradities zoals de Blindekensprocessie, maken van Brugge een aantrekkelijke stad.

Voordelen van wonen in Brugge

Brugge is populair. In 2018 telde de historische binnenstad 8,3 miljoen bezoekers. Onder de toeristen is het een geliefde bestemming, en ook om er te wonen heeft de stad zo zijn voordelen. Om te beginnen speelt de geografisch gunstige ligging mee. Er is een vlotte verbinding met autosnelwegen (E40, E403 en A11), je bent snel aan de kust en in het binnenland. In de stad zelf verplaats je je gemakkelijk met het openbaar vervoer. De stad telt een 15-tal middelbare scholen en zelfs enkele hogescholen (Vives en HOWEST). Er is een uitgebreid fietsnetwerk en een sterk veiligheidsgevoel.

verhuizen naar brugge
Ten slotte wordt de historische stad gezien als een belangrijk gastronomisch centrum. Wie houdt van lekker uit eten gaan, is hier aan het juiste adres.

Groen in Brugge

Het historische centrum is autoluw. Dat betekent dat je er geen last hebt van lawaaioverlast of een slechte luchtkwaliteit. Er zijn een aantal aangename stadsparken waar je kan gaan wandelen, sporten of picknicken, zoals het Graaf Visartpark, Koningin Astridpark, Koning Albertpark, Hof Sebrechts, de Brugse Vesten enzovoort. In deze parken vind je de ‘groene stoelen’. Deze kan je verplaatsen waar je zelf wilt, onder een treurwilg of vlakbij het water. Daarnaast is het Brugse Ommeland rijk aan bossen en natuurgebieden. West-Vlaanderen is werkelijk een groene regio. Het Landschapspark Bulskampveld biedt meer dan 150 km wandelwegen. Ten zuidwesten van de stad liggen de Kasteelbossen, ten oosten ligt het domeinbos Ryckevelde, met kasteel.

Bedrijven in Brugge

In een stad is er altijd meer werkgelegenheid dan op het platteland. Brugge kent veel toerisme, maar daarnaast zijn er ook heel wat bedrijven gevestigd in de Breydelstad. Grote kleppers zoals BN Bombardier, Dana, Bauwens en IVBO zitten er. De nabijheid van de haven en het efficiënt en dicht wegennetwerk is interessant. Er hangt een levendig bedrijfsklimaat, met een jaarlijks netwerkevenement B2BnB (Business to Business in Brugge), verenigingen en een aantal bedrijfspanden en -terreinen.

Onderstaan firma’s zijn ook werkzaam in Brugge:

wonen in brugge

Economie en sport

De werkgelegenheidsgraad ligt in Brugge iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. De belangrijkste tewerkstellingssectoren zijn metaal en mechatronica, zorg, transport, distributie en logistiek (de haven), voeding, en de creatieve sector. Er zijn natuurlijk ook heel wat kleine en middelgrote zelfstandigen gevestigd in de historische binnenstad, zoals restaurants, hotels, bed and breakfast, kledingzaken, boekhouders en kunstwinkels. Wat betreft sportaanbod moet de stad niet onderdoen voor de andere Vlaamse grootsteden. Met verschillende zwembaden en sportcomplexen is er een gevarieerd aanbod aan sport, van senioren zwemmen tot yoga.

Geografie

Geografisch gezien ligt Brugge slechts op 15 km van de Noordzee en 52,2 km van Gent. De gemeente bestaat uit 8 verschillende deelgemeenten zoals je hieronder kunt lezen. Data gekopieerd van Wikipedia.

Stad en gemeente 1 Brugge

  • Centrum (binnenstad)
  • Kristus-Koning
  • Sint-Josef
  • Sint-Pieters

Deelgemeenten 2 t/m 5

  • Sint-Andries
  • Sint-Michiels
  • Assebroek

Deelgemeenten 6 t/m 8

  • Sint-Kruis
  • Dudzele
  • Lissewege, met ook Zeebrugge en Zwankendamme

Laatste nieuws in Brugge

Er zijn verschillende media die berichten over Brugge. Het is zeker raadzaam om de website van de gemeente en stad Brugge in de gaten te houden met betrekking tot nieuws over het coronavirus Brugge. Lokale media is ook te lezen in het KW (de krant van West-Vlaanderen) en video-nieuws op Focus-Wtv.be.